Home Healthy lifestyle De gevolgen van stress voor de gezondheid

De gevolgen van stress voor de gezondheid

228
0

Een beetje gezonde stress voor een spreekbeurt, belangrijk tentamen of een belangrijke opdracht op je werk heeft iedereen wel eens. Het is prima als je er een dagje last van hebt en de avond ervoor iets minder goed kan slapen. Het wordt anders als je er veel vaker last van hebt, als je veel meer dagen, weken of zelfs maanden achter elkaar aan het piekeren bent. De gevolgen van stress voor de gezondheid blijken groter dan altijd werd gedacht.


Langdurige stress, alledaagse stress

Vroeger werd er gedacht dat vooral langdurige stress gevolgen had voor de gezondheid. Denk daarbij aan stress om het overlijden van een dierbare, een scheiding, ziektes. Nu blijkt dat ook mensen die stressgevoelens bij kleine dingen minder makkelijk van zich af kunnen zetten, bijvoorbeeld bij een ruzie of een slechte cijferlijst, eerder last kunnen krijgen van gezondheidsproblemen.

Omgang met dagelijkse stressoren

Uit een groot onderzoek met Amerikaanse volwassenen (Midlife in the United States Survey), zijn de gevolgen van de stress te zien. Hier gaat het dan ook vooral om hoe mensen omgaan met alledaagse stressmomenten. Mensen die deze stressmomenten niet makkelijk meteen kunnen laten rusten, hebben een veel grotere kans op gezondheidsproblemen dan mensen die deze stressmomenten wel meteen kunnen laten rusten. Dit komt vooral door de negatieve emoties die blijven hangen.


De gevolgen van stress voor de gezondheid

Uit het onderzoek dat gedaan werd naar Amerikaanse volwassenen die meerdere jaren gevolgd werden, bleek dat de mensen die de dagen na een dag met stressmomenten nog last hadden van negatieve emoties, tien jaar later veel meer gezondheidsproblemen hadden. Dit waren de gezondheidsproblemen die werden opgemerkt:
– Vaker last van chronische ziekten
– Functionele problemen
– Beperkingen bij het doen van gewone, fysieke handelingen. Hierbij kan je denken aan boodschappen dragen, een wandelingetje maken of aankleden.

Laat dingen sneller los

De beste remedie is dingen snel(ler) van je afzetten. Stress is normaal in het dagelijks leven, je kan het niet voorkomen. Door stressmomenten “gewoon los te laten” en niet te lang te blijven piekeren en malen zorg je uiteindelijk voor een betere lichamelijke (en geestelijke) gezondheid.Gezond eten en regelmatig sporten kan je helpen om stressmomenten sneller los te laten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here